Så tar man hand om håret

Det finns en uppsjö av olika produkter för att ta hand om håret, och vilka som passar beror på vilken typ av hår man har och vilka mål man har för sitt hår. Det kan vara svårt att hitta rätt produkter, och ibland är dessvärre den enda lösningen att prova på några stycken för att hitta det man trivs med. Man kan även rådgöra med sin frisör eller kunnig personal i butiker med hårprodukter. Många tycker att det räcker med schampo, balsam och stylingprodukter, men här finns risken att håret inte får tillräckligt bra återhämtning. Därför kan det vara bra att prova andra produkter för att ge håret lite extra omskötsel, för att nå de mål man har med sitt hår.

[IMAGE=bip1bwfSqQTa.jpg]

För dig med tunt hår

Vi är många som känner att håret är lite för tunt i perioder eller permanent, och ibland är det just en känsla. För andra är problemet dock mer märkbart än så. Vid tunt hår utan kala fläckar, kan man styla håret med volymgivande produkter för att få det att se luftigare och därmed tjockare ut. Om man upplever att håret är tunnare i topparna och att det beror på att hårstråna har knäckts av med tiden, kan man behöva vårdande produkter såsom exempelvis en näringsgivande olja, och se till att klippa topparna där de redan är kluvna för att förhindra att det kryper sig uppåt längs hårstrået.

Det är även bra att undvika för tajt uppsatta hårsvansar, som kan dra i rötterna och även kapa av hårstråna där hårbandets metallbit möter håret. Där håret ser tunt ut i hårbotten finns det numera även hårfibrer som stylingprodukt för att få hårbotten att synas mindre. För de som har stora problem med håravfall eller uttunnat hår, kan professionell hjälp hos exempelvis Nordic Hair behövas i form av PRP-behandling eller till och med hårtransplantation.

Plötsligt slitet och torrt hår?

Detta är ett vanligt problem och beror ofta på att man utsätter håret för hårfärgning, blekning, stylingprodukter och varma stylingverktyg. Detta kan bidra till att håret blir uttorkat och slits snabbare än det annars skulle göra. Oavsett om man ska arbeta i förebyggande syfte eller om skadan redan är skedd, är en viktig del i arbetet att man undviker dessa moment så mycket som möjligt. Man kan exempelvis välja naturprodukter eller andra produkter som innehåller mindre skadliga och hårda ämnen när det gäller stylingprodukter och färgningar.

Man bör givetvis undvika att bleka håret, då det kan slita mycket på håret och göra det poröst. Försök undvik att föna håret efter dusch, och låt det självtorka. När man väl använder stylingverktyg med värme ska man använda värmeskydd för att undvika skador. Även här kan en olja vara lämplig, och andra mjukgörande och näringsgivande produkter såsom ett bra balsam och hårinpackning.

Förhoppningsvis kan ovanstående råd ge en inblick i vad som kan hjälpa till vid två vanliga hårproblem. Det viktigaste är givetvis att vårda håret först, då stylingen av håret förvisso ger ett omgående resultat men i längden kan skada håret om man inte är aktsam.